ČESKÁ TŘEBOVÁ – Vernisáž vánoční výstavy přilákala do městského muzea zástupy lidí. Dorazivší, kterým se podařilo zvítězit nad ledovkou, vyslechli úvodní slova i hudební vystoupení. Prohlídka samotné expozice začíná tak, jak možná někteří očekávali. K vidění je totiž mechanický betlém.

Oproti předchozím letům však jesličky převahu nemají. “Tentokrát jsme si řekli, že návštěvníky seznámíme s tradicemi a zvyky v čase adventním,” sdělila OIK TV kurátorka výstavy Hana Harapat.

O vymezení zmíněného období leccos napovídá název výstavy, tedy “Od Barborky do Tří králů”. Nejprve ke zvykům spjatým se svátkem sv. Barbory. Takzvané Barborky představovaly duchy zemřelých žen. “Nosívaly s sebou košíček s cukrovím, které rozdávaly hodným dětem. A těm zlobivým potom hrozily metlou. Děti věřily, že Barborka se ukrývá přes rok za komínem a poslouchá, zda nezlobí,” řekla Hana Harapat.

Na dalších zastávkách jsou představeny jiné obyčeje a s nimi související světci a světice. Jako například sv. Ambrož, sv. Lucie nebo sv. Mikuláš. Jeho družinu ale neutvořili pouze anděl s čertem. “Jsou tady postavy jako je husar, mouřenín, je tam medvěd, ale i třeba smrtka, která představovala v té době pomíjivost lidského života,” přiblížila kurátorka.

Pozornost byla věnována také Štědrému dni, svátku sv. Štěpána či Třem králům. A právě do 6. ledna si výstavu můžete v Městském muzeu Česká Třebová prohlédnout.