ČESKÁ TŘEBOVÁ – Kulturní centrum hostí výstavu, která nese název “Mozaika tradiční lidové kultury Pardubického kraje”. Na 18 bannerech jsou pod záštitou Městského muzea Česká Třebová prezentovány folklorní fenomény související s oblastmi na území od Kojic až po Dolní Moravu. “Návštěvník zde tedy může se dočíst něco o projevech nemateriální tradiční lidové kultury jako je ´Vodění jidáše´, ´Stínání kohouta´ nebo ´Masopustní obchůzky na Hlinecku´,” sdělila OIK TV ředitelka Městského muzea Česká Třebová Jana Voleská.

Dalším z celkového počtů tří oddílů je ten, jenž se věnuje řemeslům. “Jako je dýmkařské řemeslo na Prosečsku, nebo východočeské loutkářství, nebo velmi náročná a komplikovaná výroba žinylkových textilií na Hlinecku,” doplnila Jana Voleská.

Závěrečná sekce přibližuje osobnosti, jimž byl propůjčen titul Nositelů tradic lidových řemesel Pardubického kraje. Členy této vybrané společnosti jsou i košíkářka Alena Bukvová a řezbář Bedřich Šilar, oba původem z Lanškrouna.

Kandidátem pro zahrnutí do fondu folklorního bohatství je i jeden jev, který je spjat s Českou Třebovou. “Já si dovolím touto cestou prezentovat svůj záměr zapsat na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury i zdejší tradiční výrobu jabkanců,” odtajnila ředitelka Městského muzea Česká Třebová Jana Voleská.

Expozice “Mozaika tradiční lidové kultury Pardubického kraje” je v Kulturním centru Česká Třebová k vidění do 30. června.