LANŠKROUN – Na nádvoří zámku se do jisté míry cestovalo v čase. Dorazili prezident Tomáš Garrigue Masaryk a řada jeho současníků. Všichni měli návštěvníkům přiblížit atmosféru roku 1918 a to hned na několika stanovištích. “Je tady četnická stanice. Tam se starají o pořádek četníci rakousko-uherští, následně se změní na české četníky, pochopitelně. Pak je tady dobový historický fotosalon a historická pošta,” sdělil OIK TV pořadatel doprovodného programu Dan Urbánek.

V průběhu programu došlo také na odstranění symbolů rakousko-uherského mocnářství, což právě ve městě s renesanční radnicí mělo vzhledem k historickým okolnostem trochu jinou váhu. Nejen o nich v rámci vernisáže výstavy ke 100. výročí vzniku Československa promluvila ředitelka muzea Marie Borkovcová. “Ono to v tom Lanškrouně nebylo tak jednoduché, protože 27. října, den před vyhlášením republiky, tady byla vyhlášena provincie Deutschböhmen, čili německé Čechy,” vysvětlila ředitelka Městského muzea Lanškroun Marie Borkovcová.

Po uvedení do problematiky si příchozí mohli prohlédnout celou řadu fotografií, pohlednic či známek. K vidění jsou také sokolské uniformy, státní znaky Rakouska i našeho nástupnického státu. Opomenout nelze ani dobové vybavení domácností a mnoho dalšího. Výsadní postavení patří předmětu, který připomíná jednoho ze členů pomyslné československé svaté trojice. “Naším nejvýznamnějším, takovým top exponátem, je úlomek k listu vrtule z havarovaného letadla Milana Rastislava Štefánika v roce 1919 na letišti ve Vajnorech,” uvedla Marie Borkovcová.

Výstavu můžete v galerii Městského muzea Lanškroun navštívit do 18. listopadu.