ČESKÁ TŘEBOVÁ – Výstava s názvem “Převratná léta 1914 až 1918 na Českotřebovsku” probíhá v Městském muzeu v České Třebové. Je to jedna z mnoha místních akcí, které mají připomenout 100. výročí samostatného Československa.

Vernisáž zahájily skladby na klavír a příčnou flétnu doprovázené zpěvem. Úvodního slova se ujal kurátor výstavy Jindřich Žák, starosta města Jaroslav Zedník a ředitelka muzea Jana Voleská. “Tato výstava mapuje události 1. světové války a potom těch říjnových událostí roku 1918 s přihlédnutím k událostem na Českotřebovsku a v nejbližším okolí,” sdělila OIK TV Jana Voleská.

Na přípravě výstavy se nepodílelo pouze místní muzeum. Soukromý sběratel Michal Řeháček poskytl například uniformu Rakousko-Uherské armády. “To je vlastně Rakouská uniforma, vzor 16. Je teda ve špatným stavu, bohužel lepší nemám, nepodařilo se mi sehnat. Nicméně je to polní uniforma, kterých se málo dochovalo, protože veškeré uniformy, které si přivezly zpět z fronty, tak spotřebovala naše armáda po válce,” řekl Michal Řeháček.

“Zajímavostí naší výstavy je vlastně to, že je rozdělena do několika prostor a zaujímá celou tu éru těch převratných let 1914 – 1918. V tom největším výstavním prostoru střetáváme ty dvě armády Rakousko- Uherskou a tu Československou v podobě legií,” sdělil nám Jindřich Žák. V další místnosti je připravený i malý zákop, kde návštěvníci mohou nasát atmosféru zákopové války. Další část je věnovaná civilnímu obyvatelstvu a válečným vyznamenáním. V rámci výstavy je vystaveno hned několik speciálních a unikátních věcí. Jednou z nich je i tzv. “Štefánikova vlajka”. “Což je vlajka, kterou navrhl Milan Rastislav Štefánik a poté ji převzala národní rada Československa a československé legie na Rusi, zároveň máme vystavenou uniformu rakousko-uherského námořníka, ing. Jana Tykače, který pocházel z České Třebové,” popsal Jindřich Žák.

Za další raritu mohou být považovány sádrové odlitky Českotřebovských zvonů. Ty byly sundány z místního kostela svatého Jakuba Většího v roce 1916 a následně z nich byly odlity dělové hlavně. Každý si zkrátka přijde na své. “Líbí se mi ty upomínkové předměty, které jsou zhotovené z pozůstatků nábojnic,” sdělil OIK TV návštěvník výstavy. “Mě se líbí hodně ty uniformy. Překvapilo mě, že všechny jsou vlastně takové podobné, že se liší jenom barvama a materiál je stejný,” dodala jedna z návštěvnic.

Výstava v městském muzeu potrvá do neděle 11. listopadu 2018.