LETOHRAD – Největším světovým spisovatelem, vynálezcem, malířem, fyzikem, lyžařem a filosofem za posledních sto let byl český velikán Jára Cimrman. Citát z legendárního filmu dále pokračuje tím, že bychom o tom mohli vést spory. To v Letohradě se k osobnosti nikdy neexistujícího génia postavili mnohem kreativněji.

Sklepní prostory zámku jsou totiž od roku 2010 využívány jako Muzeum a světnička Járy Cimrmana. Duchovním otcem zřízení stálé expozice, v jejímž rámci jsou k vidění artefakty jako například podprsenka nadlesní Schmoranzové, byl Stanislav Vacek. “Ty exponáty, které tady máme, vlastně vytvořil právě ten pan Vacek, místní cimrmanolog, on je i vymýšlel. Inspiroval se právě v hrách Divadla Járy Cimrmana,” sdělila OIK TV kurátorka muzea Dagmar Bednářová.

Návštěvníci mohou nahlédnout do Cimrmanovy světničky, ze které se však bohužel zachovala pouze polovina. Bez pozornosti příchozích by neměl zůstat ani mistrův malířský koutek. Chybět samozřejmě nemohou vynálezy. Namátkou jmenujme letadlo létající všemi směry či klimatizační přístroj.

Dále doplňme třeba automatickou past na myši. Doslova z Cimrmanova nitra pochází voda z jeho plic. Vše zmiňované a mnoho dalšího si můžete prohlédnout v podstatě po celý rok. “Otevírací dobu máme nastavenou tak, že přes letní prázdniny, v červenci a v srpnu, je otevřeno každý den, pondělí až neděle, a mimo tuto sezonu, tak na objednání v městském muzeu nebo informačním centru,” uvedla Dagmar Bednářová.

Speciální prohlídka je v duchu filmu Jára Cimrman ležící, spící naplánována na 31. května.