ČESKÁ TŘEBOVÁ – Galerie Kulturního centra Česká Třebová zase jednou praskala ve švech. Stalo se tak při příležitosti vernisáže výstavy děl výtvarnice Marty Demelové. Hudební doprovod obstarali syn, vnuci a další blízcí autorky. Jedna z přítelkyň se ujala úvodního slova. “Marta je založením bytostná malířka. Ona ty své malířské práce, ty výjevy, buduje velmi výrazně barvou. Ona miluje měkoučké barevné přechody, tvarové přechody,” shrnula autorčin přístup k tvorbě kunsthistorička Ludmila Kesselgruberová.

Vše zmiňované následně mohli návštěvníci prozkoumat na vlastní oči. Marta Demelová, která je známá též jako učitelka, herečka či scénografka, pro potřeby výstavy uspořádala průřez svou tvorbou. “Jsou tady obrázky, které už se tady vystavovaly. Obrázky, které jsem namalovala už v roce 1980, takže dlouhý pochod,” doplnila Marta Demelová.

Dlouhý pochod. Tak by bylo možné “přeložit” slovo “Marcialonga”, které se objevilo v názvu výstavy. V jejím rámci jsou k vidění díla vytvořená nejrůznějšími technikami. “Tempera, olej, kvaš dokonce, nějaké ty kresby, je tady jedna grafika. Já mám nejradši pastel, samozřejmě, protože ho roztírám prsty a je to takový bližší styk s tím papírem,” prozradila autorka.

S podobnou šíří záběru lze hovořit také o tematickém rozpětí jednotlivých výtvorů. “V průběhu života řešila různé třeba i životní hodnotové situace a podle toho malovala, čili ona je schopna namalovat krajinu, městskou krajinu, figuru, ale třeba i alegorii nebo nějaký symbolický výjev,” uvedla kunsthistorička Ludmila Kesselgruberová.

Ve své tvorbě autorka, jež letos slaví významné životní jubileum, neopomněla ani město, ve kterém se narodila. Nejen výjevy z České Třebové si v kulturním centru můžete prohlédnout do 22. dubna.