ÚSTÍ NAD ORLICÍ  – Od 31. ledna se v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí nachází výstava “Sto let Českého červeného kříže”. Na vernisáži se zájemci mohli dozvědět informace nejen o jejich současných aktivitách, ale zejména o historii organizace od Jiřího Preclíka a Martina Hodovala. “Počátek Červeného kříže nebyl v čechách, byl od švýcara Henryho Dunanta, který při bitvě u Solferina pečoval o raněné vojáky. Ale to je hodně, hodně nazpátek, je tomu 150 let,” řekl Martin Hodoval.

Pár měsíců po založení samostatného Československa vznikla první organizace s předsedkyní Alicí Masarykovou, která se na vernisáži ukázala také. “Když jsme si dneska připomněli Alici Masarykovou, Hanu Benešovou a další dámy, které byly schovány za státníky nicméně právě tu svoji dobrovolnickou činnost velmi prožívaly a velmi pomáhaly, tak to je přesně ukázka toho, čím nám první republika může být vzorem,” okomentoval Martin Netolický.

Představen byl i nový prapor jehož dominantou je nejen velký červený kříž, ale také podobizna právě Alice Masarykové. Řada přišla i na děkana Vladislava Brokeše, který prapor požehnal. “Prapor je v podstatě reprezentativní, taková nechci říct, taková standarta toho Červeného kříže. Měl by sloužit při jakoby událostech, na který je Červený kříž hrdý a samozřejmě, kterýma se chce chlubit,” dodal Martin Hodoval. “Ta akce je velice povedená. Novým praporem dostala daleko vyšší význam než jsem si původně myslel, protože jsem přicházel pouze na vernisáž a netušil jsem, že tady bude žehnán i nový prapor oblastního spolku,” sdělil nám své dojmy Petr Hájek.

Samotná výstava skýtá ukázky uniforem, vyznamenání a vybavení záchranářů od historických nástrojů po ty současné. “Na panelech je informačně průřez vlastně od poloviny 19. století, kdy začínali ti první dobrovolníci na bitevních polích a pak přes vznik a organizaci mezinárodního hnutí Červeného kříže,” dodal Zdeněk Skalický. Na své si přišli malí i velcí návštěvníci. “Mně se líbí nejvíc, že tady má babička vyznamenání.” “Mně imponuje celá myšlenka červeného kříže a vůbec to nasazení těch dobrovolných dárců a toho všeho o čem mluvili, o čem bylo dneska večer hovořeno. Ta nezištná prostě pomoc, která se vlastně táhne od myšlenky v 19. století.” Samotnou výstavu si zájemci mohou přijít prohlédnout do výstavních prostor Hernychovy vily až do 24. března.