ČESKÁ TŘEBOVÁ – “Už vánoční přichází čas”, tak se jmenuje letošní výstava věnovaná nadcházejícím Vánočním svátkům v Městském muzeu, která byla zahájena první adventní neděli večer.

Na zaplněné vernisáži se úvodního slova ujala sama ředitelka muzea, která přítomné seznámila s letošními exponáty, které zde mohou vidět.

“Návštěvník tady najde poměrně pestrou paletu betlémových celků různého stáří i různých materiálů, takže mohou vidět betlémy řezané ze dřeva, malované na papíře, jsou tady betlémy keramické i tisky,” řekla pro OIK TV ředitelka muzea Jana Voleská.

Některé betlémy jsou malé s pár postavičkami, jiné zase vynikají svými rozměry a velkým počtem postav. “Tradiční betlémy pro Českou Třebovou typické betlémy malované na papíře mají i několik set postav. Takovéto betlémové celky máme samozřejmě i u nás v městském muzeu a výjimkou není ani betlém, který má přes 650 postaviček,” dodala Voleská.

Mezi třemi desítkami zde vystavených betlémů je k vidění hned několik unikátů. “Máme jeden moc pěkný a zároveň i největší betlém Johnův. A další taková rarita to je maličký betlém, ale řekla bych, že o to vzácnější. Je to sádrový betlém od akademického sochaře Františka Bílka,” řekla pro OIK TV kurátorka výstavy Hana Harapat. Dalším je Laškův betlém vytvořený akademickým sochařem a zároveň místním rodákem Františekm Formánkem.

Děti mají možnost se do výstavy zapojit také aktivně. V muzeu jim je vyhrazena stěna, na kterou mohou malovat vše, co si myslí, že do betléma patří a tak vytvořit vlastní průvod, který se jde poklonit Ježíškovi. Tato výstava, bude otevřena do 8. ledna.