ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Malá scéna se zařadila na seznam míst, kde si zájemci mohli prohlédnout fotografie z prostředí dostihů. Právě toto sportovní odvětví v minulosti učarovalo pardubickému rodákovi Romanovi Vondroušovi. “Ať už se jedná o hokej, basketbal, plochou dráhu, tak ty dostihy mě prostě chytly nejvíc a cca od toho roku 2000 chodím skoro na každý dostihový den,” sdělil OIK TV fotograf Roman Vondrouš.

V kulturním stánku v Havlíčkově ulici je k vidění to nejlepší z cyklu “Dostihy”. Ten autor pořídil v letech 2000 až 2012. O rok později s ním zvítězil ve sportovní kategorii fotožurnalistické soutěže World Press Photo.

Snímky mohou zaujmout jak nezasvěcenou veřejnost, tak fotografy. Ostatně ti z orlickoústeckého Fotoklubu OKO si Romana Vondrouše sami pozvali. “Je to velmi inspirativní zvláště v rámci toho, že se nejedná o dneska klasickou digitální fotografii v barvě, je to černobílý cyklus,” řekl člen fotoklubu Jiří Fikejz.

Na besedě se zájemci mohli seznámit nejen s dalšími pracemi autora, který se setkáním s kolegy tak trochu vrátil ke kořenům. “Já jsem vlastně sám vzešel fotograficky z Fotoklubu ALFA v Pardubicích, takže ten příměr je nasnadě,” uvedl Roman Vondrouš.

Dostihy objektivem držitele celé řady ocenění jsou v Malé scéně Ústí nad Orlicí k vidění do 28. února.