ČESKÁ TŘEBOVÁ – V rámci oslav stého výročí vzniku samostatného Československa se Staré náměstí v České Třebové ocitlo na jeden den v historickém hávu. Příchozím umožnila tato akce zažít znovu vznik republiky.

Projekt chtěl ukázat, jak vypadala doba před sto lety. “My jsme ho nechtěli pojmout “školomecky”, lidem něco vysvětlovat, učit se nějakými dlouhými texty, protože na to není úplně dneska ve společnosti nálada. Chtěli jsme to ukázat formou zážitku,” sdělil OIK TV hlavní organizátor Lukáš Nádvorník.

Náměstí bylo zaplněno zážitkovým parkem. Ten představoval staré budovy, ve kterých probíhal doprovodný program. Lidé měli možnost nahlédnout do virtuální reality, kde se vydali po zajímavých místech na cestu zpět v čase. Součástí náměstí byla i prvorepubliková kavárna s oblíbenými specialitami T. G. Masaryka. Tehdejší Spořitelna Česká skrývala přehlídku bankovek. “Máme tu obecnou školu, která je interiérem, lavicemi, katedrou přesně to co bylo před sto lety, dokonce včetně plakátů, třídními knihami, pomůckami, učebnicemi a máme tu i prvorepublikového učitele s rákoskou a školníkem,” doplnil Lukáš Nádvorník. V Laurince se lidé mohli fotit v historickém oblečení u automobilu z roku 1905.

Odpoledne zahájila skupina Šlapeto, po nich následovala kapela Suit Up. Podstatným bodem programu byl příjezd prezidenta T. G. Masaryka na koni. Po společném focení prezident náměstí opustil a mohly se tak rozeznít tóny starších písní v podání Lucie Černíkové. “Publikum bylo moc příjemné. Překvapilo mě kolik lidí vlastně ty písničky z 30. a 40. let z filmů, které jsem si připravila, znali a zpívali se mnou,” řekla zpěvačka Lucie Černíková. Hudební program zakončil Ondřej Ruml a Jazz Quintet.Jsem tady s projektem, který se jmenuje “Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha”. Je to tři roky stará deska, jsou to nově zaranžovaný vlastně ty prvorepublikový písničky, které každý dneska zná a my jsme je upravili do takový současný podoby,” vyprávěl Ondřej Ruml.

Prvorepublikový den ukončila multimediální projekce příběhů o vzniku Československa s prvky videomappingu.