LANŠKROUN – Dny evropského dědictví po roce opět zavítaly do města s korunou ve znaku. V rámci připraveného programu došlo na popravu Barbory Pekeřínové katem Pírkem, k vidění byl i duch vrchního správce Riedera a mnoho dalšího.

Přibližně tři stovky očí sledovaly kočár, který do Lanškrouna přivezl střípky z historie města. Jednou ze zastávek pouti po místních památkách byl kostel zasvěcený Svaté Anně. V jeho blízkosti na návštěvníky čekali duchové a k vidění byla ohnivá show.

Zástup příznivců historie se dále přesunul do kostela. Tam se představila trojice manželek významných měšťanů. Následně se svatostánek rozezněl koncertem.

I další zastavení bylo bohaté na sluchové vjemy. Při dobývání historické krčmy švédskými vojsky by to asi ani jinak nešlo. “Jsme chtěli připomenout tu třicetiletou válku, kdy Lanškroun rabovala císařská a švédská vojska a pro obyvatelstvo to bylo velké utrpení,” sdělila OIK TV ředitelka Městského muzea Lanškroun Marie Borkovcová.

Když dělo i muškety utichly, mohli si zájemci vyslechnout vyprávění jednoho z nejslavnějších lanškrounských rodáků. Tedy filosofa a někdejšího rektora Univerzity Karlovy Jana Marka Marciho. “Kterému patří prvenství ve spektroskopii, protože poprvé přišel na to, že světlo se rozkládá na barvy duhy. On byl nejenom významným fyzikem, ale také matematikem, lékařem,” doplnila Marie Borkovcová.

Na konci procházky se její účastníci podělili o své zážitky. “Bylo toho hodně zajímavého, například ten kostel byl pěkný a i to zpívání bylo moc hezké,” uvedla jedna z účastnic akce.

Zmíněné poznatky bylo možné získat při akci nazvané “Oživlá historie aneb lanškrounské památky, jak je neznáme”.