ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na památku violoncellisty Bohuše Herana byl zahájen již 25. ročník Heranovy violoncellové soutěže. Mladí talentovaní hudebníci se z různých zemí sjeli do Základní umělecké školy v Ústí nad Orlicí, aby pomyslně poměřili své síly. Zahájení se ujala ředitelka soutěže Lenka Lipenská. Uvítala nejen soutěžící, ale také porotu, radního Pardubického kraje Bohumila Bernáška, který nad tímto ročníkem soutěže převzal záštitu a mimo jiné i starostu města Ústí nad Orlicí. “Mám radost, že se ”Heranka” vrací do těch svých dřívějších kolejí, protože počet účastníků nám stoupá. Letos jich je necelá 50, takže o “Heranku” je zájem a to je vždycky u těch soutěží to nejdůležitější,” řekl Petr Hájek.

Soutěž probíhá dvoukolově v rámci čtyř věkových kategorií, do 10, 12, 14 a 16 let. Jedenáct mladých violoncellistů ze druhé skupiny čekalo losování pořadí a následně první anonymní kolo. “Takže porota vlastně neví, kdo hraje. Soutěžící se představují povinnou skladbou, což je osvědčené Divertimento A dur, Kraftovo,” přiblížila Lenka Lipenská. Prvním soutěžícím letošní “Heranky” byl Lukáš Sedlák. “Mohlo to být podle mě trochu lepší, ale za mě super. Trému jsem určitě měl, ale jelikože jsem byl už celkem na hodně soutěžích, tak to bylo přece jenom menší,” okomentoval svůj výkon Lukáš Sedlák. Porotci následně posuzovali výkony dětí z Mongolska, Polska, Německa a samozřejmě i z České republiky, mimo jiné Barbory Švábové. “Myslím, že to bylo celkem dobré, ale atmosféra byla úplně skvělá. Nemůžu si stěžovat,” dodala Barbora Švábová.

Závěrečný koncert vítězů spojený s předáváním cen se uskuteční v sobotu 13. dubna v koncertním sále Základní umělecké školy Jaroslava Kociana.