ČESKÁ TŘEBOVÁ – Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka pokračoval třetím koncertem. Ten se tentokrát konal v rotundě svaté Kateřiny a nezněly na něm jenom varhany. Ředitel festivalu František Preisler přivítal v zaplněné rotundě dvě mladé umělkyně – houslistku Janu Vonáškovou-Novákovou a varhanici Jiřinu Dvořákovou-Marešovou, jež překvapila publiku tím, že mu předvedla hru také na moderní nástroj, který si přivezla s sebou.

Spolu s houslistkou Janou Vonáškovou-Novákovou přednesly obě protagonistky skladby starých mistrů, které v romantickém interiéru rotundy zněly velmi působivě. Obě interpretky mají za sebou studium na Pražské konzervatoři a také studijní pobyty v zahraničí. Jiřina Dvořáková-Marešová se zdokonalovala ve hře na královský nástroj v Německu, Jana Vonášková-Nováková absolvovala mistrovské kurzy v Izraeli a Velké Británii. Začátky její sólové dráhy jsou spojeny s úspěchy na Kocianově houslové soutěži v Ústí nad Orlicí.

Obě umělkyně zvolily program tak, aby odpovídal prostředí starobylé rotundy. Jejich výkon byl přesvědčivý a bylo z něj znát, že hudba je pro ně srdeční záležitostí. Koncert v rotundě sv. Kateřiny prokázal stoupající úroveň festivalu, který bude zakončen v pátek 25. října vystoupením posluchaček Akademie múzických umění Praha.

[serialposts]