ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Udělováním cen nejlepšímu filmovému snímku skončil v Ústí nad Orlicí filmový festival Nadotek. Do města už po dvanácté přinesl promítání dokumentárních filmů se sociální tématikou. Celkem organizátoři nachystali 28 filmových snímků, z nichž soutěžní se promítaly ve zvláštních kategoriích.

Celkem jich bylo 13 a zabraly jeden celý promítací den. Poprvé měli domácí na festivalu také své želízko v ohni. Začínající režisérka Gabriela Jakubcová diváky oslovila filmem Neviditelná bolest. Ve městě se veřejně promítal podruhé a hned získal festivalovou cenu. Třetím oceněným snímkem se stal nový celovečerní film Věra 68, který natočila režisérka Olga Sommerová. Je o bývalé přední české atletce Věře Čáslavské a mj. jde právě do distribuce kin. Stejně jako předchozí roky měl festival svého hosta, režiséra z 60. let Rudolfa Adlera.

Účastnil se promítání, besedoval s diváky, prezentoval se dokumentárními filmy. Počet diváků festivalu odhadli letos organizátoři na patnáct set. Ti, co vydrželi až do konce, mohli ještě v závěru zhlédnout vítězný snímek Největší přání od Olgy Špátové. Věnuje se v něm srovnávání hodnot odlišných generací za použití archivních záběrů svého otce Jana Špáty.