ČESKÁ TŘEBOVÁ – Dalšími koncerty pokračoval Hudební festival Antonína Bennewitze. Jeden se uskutečnil v sobotu 13. dubna ve skladatelově rodišti Přívratě, kde už tradičně vystoupil českotřebovský pěvecký sbor Bendl se svým hostem.

O den později zavítala do Kulturního centra v České Třebové Dětská opera Praha s komponovaným pořadem „Malý Mozart“, ve kterém zazněly melodie Mozartových oper v podání dětí studujících zpěv. Sbor Bendl se sbormistry Josefem Menšíkem a Pavlou Skopalovou přednesl v Přívratě ukázky z tvorby Zdeňka Lukáše a Františka Preislera. Hostující sbor Vlastislav z Heřmanova Městce se sbormistryní Ludmilou Štěpánovou uvedl písně Dvořákovy a Smetanovy. Čestným hostem byl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který převzal nad celým festivalem záštitu.

Dětská opera Praha je soubor dětských sólistů, který v roce 1999 založila sólistka opery Národního divadla Praha Jiřina Marková-Krystlíková. S kolektivem asi 60 dětí nacvičila už celou řadu operních projektů. „Malý Mozart“ je komponovaný pořad Mozartových skladeb, prokládaný prózou ze skladatelovy korespondence. V podání dětských interpretů působí vesele, až žertovně. Práce s dětmi má svá specifika. Program přibližuje Wolfganga Amadea Mozarta mladé generaci, ukazuje i zábavnou stránku duše tohoto génia. S inscenací i s dalšími projekty, např. s dětskou operou Hanse Krásy Brundibár, vystupuje soubor nejen u nás, ale i v zahraničí a slaví úspěchy. Představení plné písní a tanců v doprovodu malého orchestru navodilo příjemnou náladu, malým divákům přiblížilo svět opery a bezesporu přispělo k oživení letošního ročníku festivalu.