ČESKÁ TŘEBOVÁ – Předposlední koncert Bennewitzova festivalu, který se konal u příležitosti 50. výročí od založení Komorního orchestru Jaroslava Kociana, hudebníci zahráli v českotřebovském Kulturním centru. Závěrečný koncert se konal v Přívratu, kde tradičně vystoupil sbor Bendl.

V Kulturním centru hráli hudebníci pod taktovkami Bohuslava Mimry a Jany Mimrové. Koncertem, orchestr, který je složen z učitelů hudebních a základních uměleckých škol, i amatérských hudebníků, oslavil půl století na hudební scéně. Ujít si ho nenechal ani starosta partnerského polského města Olawa. Na dirigentském stupínku se při prvních dvou skladbách objevila také dcera dirigenta KOJKu, Jana. Pro zahájení takto slavnostního koncertu zvolili předehru Egmont od Ludwiga van Beethovena.

Samotný orchestr je složen převážně ze smyčcových nástrojů. Pokud je na programu symfonická skladba, přijede na koncert celá dechová sekce z filharmonie Hradec Králové, se kterou spolupracuje již 19 let.

Následujícího dne se konal závěrečný koncert festivalu, v rodišti Antonína Bennewitze v Přívratě. Tam zapěl sbor BENDL Česká Třebová. Při posledním koncertu se podařilo zaplnit sál. “Musím říct, že za nás my jsme nadšení, myslím že jsme nalákali zatím rekordní počet diváků, posluchačů, kteří kdy na festival Bennewitz zavítali, což nás moc těší,” vyjádřil svou radost z festivalu ředitel Kulturního centra Josef Kopecký. Příští rok se můžeme těšit na jubilejní 20. ročník.