ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Filmová pitva s režisérem Jaroslavem Kratochvílem. Tato událost mohla být v Malé scéně Ústí nad Orlicí jedním z hlavních taháků letošního ročníku festivalu “Jeden svět”, který ve svém domovském městě pořádá spolek SPOUSTI. “Jsme si řekli, že po jedenácti letech, respektive deseti letech festivalu v Ústí, bude zajímavé se podívat na dokumenty ne z hlediska jejich tématu, ale toho, jak vznikají a jak hodně jsou v nich zakomponovány různé autorské licence,” uvedl k zapojení nového prvku do programu předseda spolku SPOUSTI Petr Kulhavý.

Dokumentarista Jaroslav Kratochvíl si posvítil na snímek “Rekonstrukce Utøyi”. Ten pojednává o tragédii, k níž došlo v Norsku roku 2011. “I lidem, kteří si nedokážou představit, jaké to je, zažít takovýto masakr, což je v podstatě každý z nás, dokáže velmi plasticky a zároveň citlivě tu zkušenost přenést,” sdělil OIK TV Jaroslav Kratochvíl.

Diskuse nad filmem nemusela být přínosná pouze pro diváky. “Já jsem podobnou pitvu dělal ve Znojmě, v Plzni, Sušici. A vždycky ti diváci přijdou na něco, na co já bych nepřišel, takže i pro mě je to nějakým způsobem škola,” doplnil dokumentarista Kratochvíl.

Další průběh úvodního dne festivalu patřil slavnostnímu zahájení. Návštěvníky akce přivítal i starosta města Petr Hájek a pohovořila k nim zástupkyně hospicu ALFA-OMEGA, na jehož činnost koupí lístku přispívá každý z příchozích. Ti měli následně možnost zhlédnout film “Exit” o problematice odchodu z extrémistických hnutí.

“Jeden svět 2019” včetně doprovodného programu pokračuje i ve středu 10. dubna, kdy se bude přetřásat zejména téma (ne)ohrožení demokracie v zemích bývalého východního bloku. “Přijede politolog Petr Just a k tématu Maďarska hungarolog Eugen Gál, takže věřím, že to bude velmi zajímavá debata. A v těch dalších dnech bych pozval určitě na pátek, kombinaci filmů ´Reds, do toho´ a ´Follow Me´ o instagramu,” vypíchl předseda spolku SPOUSTI Petr Kulhavý.

Filmový maraton, během nějž bude promítnuto více než 20 dokumentů, bude zakončen v sobotu 13. dubna.