TŘEBOVICE – Další koncert v rámci mezinárodního Varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka zavítal mimo Českou Třebovou. Útočištěm koncertu dvou velkých českých hudebních interpretů Václava Uhlíře a Jiřího Stivína se stal kostel sv. Jiří v nedaleké Třebovici.

Právě do tohoto kostela nezavítal náhodou, měl upozornit na stav zdejších varhan. Jedná se o dvoumanuálové mechanický stroj, který postavil v roce 1869 Augustin Španěl mladší a byl údajně po roce 1888 přestěhován z děkanského kostela v České Třebové. Dochován je v původním stavu, napaden červotoči a je silně znečištěny. Proto se v rámci koncertu pořádala na jejich obnovu i sbírka.

Václav Uhlíř nenechal nic náhodě a koncertoval také na přivezeném virginale, kdyby náhodou hra na varhany nějakým způsobem selhala. Na koncertu dvou přátel, kteří spolu hrají již více jak 35 let, byla na programu jak klasická, ale také moderní hudba.

Další koncert festivalu se bude konat již tuto sobotu v litomyšlském klášterním kostele, kde se nacházejí nově zrekonstruované varhany.