ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Hudební festival Kocianovo Ústí 2018 odstartoval. Sice ne v našem regionu, ale mimořádným koncertem k 60. výročí Kocianovy houslové soutěže v pražském Obecním domě 25. dubna. O den později se už přesunul do Ústí nad Orlicí. V Kostele Nanebevzetí Panny Marie se představil laureát Kocianovy houslové soutěže srbsko-italské národnosti z roku 1984 Stefan Milenkovich. “On je dodneška nejmladším laureátem soutěže v sedmi letech. Ani ti další dva, kteří se z první kategorie staly laureáty byli už desetiletí, takže má stále Stefan primát,” řekl pro OIK TV předseda správní rady Nadačního fondu mistra Jaroslava Kociana, Pavel Sedláček. Ve druhé části koncertu vystoupil umělecký ředitel festivalu a houslový virtuóz Pavel Šporcl. Vyvrcholením večera se staly skladby přednesené oběma interprety.

Návštěvníky festivalu čeká ještě šest koncertů, které nebudou pouze v průběhu Kocianovy soutěže, jak bylo dříve zvykem. “Je složité pro posluchače, když je takto nahuštěný týden jít na každý koncert pět krát v týdnu, jít večer od dětí od rodiny atd. Takže možná, pokud se uvidí, že tento koncept je úspěšný, tak bych rád festival prodloužil na měsíční nebo třítýdenní období,” řekl pro OIK TV umělecký ředitel Kocianova Ústí, Pavel Šporcl. Tečka festivalu je totiž naplánován až na neděli 20. května, kdy vystoupí Pražská komorní filharmonie. S Kühnovým smíšeným sborem přednese legendární Kocianovou mši.

Festival nabídne také tradiční vystoupení laureáta z minulého roku. Jeden z večerů bude zasvěcen Emě Destinnové a nebo koncertu s názvem Čas holin v podání Bratří Ebenů.