LETOHRAD – Tvrz Orlice byla dějištěm slavnostní události. V jejím rámci proběhl ceremoniál, během nějž byly uděleny “Ceny města Letohrad za rok 2018”. Za dlouholetou práci pro město byl in memoriam oceněn Karel Stejskal. “Byl dlouholetým místostarostou a pomohl opravdu město Letohrad směřovat správným směrem. Za ním je vidět například celá živnostenská zóna, což bylo jeho dílo. Byl aktivní i na Suchém vrchu, on si tu cenu opravdu velmi právem zaslouží,” řekl starosta města Petr Fiala.

Jako druhý vyslechl slova uznání dlouholetý kapelník Big Bandu Letohrad Rostislav Zábraha. “Já jsem byl překvapený, protože já vlastně nejsem místním občanem. Já bydlím přes kopec v Líšnici, ale do Letohradu jsem přišel jako kluk do učení do učiliště v mých patnácti letech. A od té doby vlastně jsem tady potom pracoval a točil se okolo kultury,” sdělil OIK TV Rostislav Zábraha.

Další část programu patřila příchodu Františka Vladislava Heka. Někdejší národní buditel pozdravil zhruba sedm stovek diváků a předal ocenění zástupkyni amerického sboru, který předvedl nejlepší výkon v rámci loňského ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Letohrad.

Ten letos slaví pomyslné 30. narozeniny a jedním z gratulantů bylo seskupení Hradišťan. “Jsme měli soubor Hradišťan také při 25. výročí před pěti lety. Ten koncert slavil velký úspěch, bylo plné letohradské Václavské náměstí, tak já myslím, že ta volba byla celkem jasná pro letošní rok,” uvedl umělecký ředitel festivalu František Vaníček.

Kapela vedená Jiřím Pavlicou nebyla jediným účinkujícím na svátku tónů. Další koncerty jsou naplánovány na sobotu 8. června, kdy v Králíkách a následně Lukavici vystoupí Královéhradecké kvarteto se zahraničními hosty.

Celá akce vyvrcholí o den později. “Závěrečný koncert v neděli 9. června v 15 hodin v kostele svatého Václava v Letohradě. Chlapecký sbor Boni Pueri a Lubomír Brabec,” pozval milovníky hudby František Vaníček.