PŘÍVRAT – I v roce 2019 se v rodišti Antonína Bennewitze uskutečnil poslední koncert festivalu, který získal své jméno právě podle houslisty, hudebního pedagoga a spoluzakladatele Českého kvarteta.

Stalo se tradicí, že závěr této kulturní události patří českotřebovskému smíšenému pěveckému sboru Bendl. Ten vystoupil pod vedením sbormistrů Josefa Menšíka a Davida Lukáše. “Program byl sestavený tak, aby lidé, kteří přijdou na koncert, si užili to, co mají rádi, co třeba od nás již znají, a vždycky se snažíme do toho koncertu zařadit nějakou novou věc. Myslím si, že dneska to byly skladby Jaroslava Ježka,” sdělil OIK TV sbormistr David Lukáš.

Když dozněly poslední tóny koncertu prvního vystupujícího seskupení, na pódiu se objevil host večera, tedy smíšený pěvecký sbor Vlastimil. “Jsem moc rád, že si na nás Bendl vzpomněl a že jsme to přátelství těch sborů, které mají dlouhouletou tradici, řekněme přes sto let, tak že si na nás Bendl vzpomněl a pozval nás k tomu projektu,” uvedl sbormistr Martin Profous.

Vedoucí litomyšlského uskupení krátce pohovořil také o repertoáru: “My jsme vlastně vybrali z našich programů to, co se nám nejvíc líbí, v čem se cítíme nejpohodlněji, co se nám prostě dobře zpívá, abychom se tady hezky zapsali a předvedli.”

V úplném závěru koncertu oba sbory spojily síly a s publikem se rozloučily skladbou Proč bychom se netěšili. “Sbor z Litomyšle Smetanu a Proč bychom se netěšili zpívá spoustakrát. A že to mají jako skalní repertor jakožto i Bendl, který to vlastně pod mým vedením minulý rok několikrát provedl,” uzavřel sbormistr David Lukáš.