LETOHRAD – 30. ročník Mezinárodního hudebního festivalu v Letohradě skončil. Posluchače, kteří zaplnili kostel svatého Václava, přilákal závěrečný galakoncert v podání Lubomíra Brabce a chlapeckého sboru Boni pueri. Všechny příchozí uvítal umělecký ředitel festivalu František Vaníček. “Letošní ročník byl jubilejní 30. Takže i program byl trochu nabitější a přivítali jsme celou řadu hostů, tak musím říct, že organizačně byl ten letošní ročník velice náročný, ale také velice radostný a myslím, že se podařil,” prozradil František Vaníček. Slovo dostal i starosta města Petr Fiala, který organizátorům za tuto akci poděkoval.

První část koncertu patřila známému kytaristovi Lubomíru Brabcovi. “Já jsem si připravil takový ten typický španělský repertoár, to co ke kytaře patří. To znamená od klasicismu až po současnou, ale španělskou muziku,” přiblížil Lubomír Brabec.

Druhým hostem byl chlapecký pěvecký sbor Boni pueri, který otevíral jeden z prvních ročníků festivalu. “Vím, že v poslední době spolupracují s řadou známých osobností, a tak padla volba na kytarového snad mohu říct virtuóza, mága Lubomíra Brabce,” dodal František Vaníček. V podání obou hostů zazněla skladba Ave Maria od Cacciniho. “S nimi je ta spolupráce prostě úžasná. My jsme toho spolu už dělali hodně a měl jsem radost, že si tady spolu opět můžeme zahrát,” řekl Lubomír Brabec. “Jsme s nim jeli několik turné, včetně ještě Lucie Bílé a jiných muzikantů a víme, že vždycky to je hudební svátek,” doplnil ředitel Českého chlapeckého sboru Boni pueri Pavel Horák.

Chlapecký pěvecký sbor si připravil skladby nejen české, ale také slovenské, africké či americké. “My jsme si připravili průřez repertoárem, který běžně děláme všude na těch nejvýznamnějších světových festivalech, proto i tady v Letohradě,” přiblížil Pavel Horák.