ČESKÁ TŘEBOVÁ – Do České Třebové se opět po roce sjeli divadelní ochotníci. Již po třinácté se zde konala postupová přehlídka amatérského divadla v Pardubickém kraji „Zlom vaz“. Letošní ročník postupové přehlídky amatérského divadla, který po tři dny obsadil českotřebovské Kulturním centrum a Malou scénu, začal velmi smutně. V den zahájení festivalu, v pátek 15. března, zemřel po dlouhé těžké nemoci jeden z jeho zakladatelů, Martin Malínek.

Stál nejen u zrodu tohoto festivalu, ale také u Mezinárodního festivalu české a slovenské dramatické tvorby, který se v minulosti konal v našem regionu. V roce 2000 založil Občanské sdružení divadelních ochotníků, které festivaly organizovalo. Stál také za znovuobjevením tradice masopustu v Libchavách. Na letošní přehlídce bylo uvedeno šest inscenací, provedených pěti soubory z Pardubického kraje a jedním z kraje středočeského. Zahajovací večer byl ve znamení ochotníků z Vamberka a České Třebové. V sobotu se představil Divadelní soubor Polička s hrou Čistička, poté vystoupil soubor Jirásek Choceň, scéna Chodidlo s hrou Cyberlove.

Divadlo Ve středu z Lanškrouna se svou hrou Světáci ukončilo pásmo sobotního programu. Kvůli většímu počtu přihlášených byla divadelní hra Mozaika pro sýkorku souboru Kocábka Chocerady zařazena na neděli. Mezi nejvíce hodnocené patřil českotřebovský divadelní soubor Hýbl se svojí Mamzelle Nitouche. Vyhlášení výsledků proběhlo, tak jako i všechna představení, s malou připomínkou „otce Zlom vazu“ Martina Malínka, a to se smuteční růží, která všem připomínala jeho odkaz. Na národní přehlídku Divadelní piknik Volyně 2013 porota nedoporučila žádnou z uvedených inscenací.