ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Hříčky o královnách, jako v pořadí 53. hru, uvedl divadelní soubor Vicena v Ústí nad Orlicí. Ústeckou premiéru měla 11. ledna v Roškotově divadle. V první hříčce s podtitulem „útržek francouzský“ se divákovi na jevišti rozkrýval příběh hned ve dvou pokojích zámku Versailles.

Na jedné straně mladičká princezna Marie Antoinetta vede rozhovory s vyslancem a matkou, rakousko-uherskou královnou Marií Terezií. na druhé straně paláce pak král Ludvík XV. rozebírá situaci s madam Dubarry, kterou Antoinetta odmítá oslovit a tím uznat jako sobě rovnou královu milenku. Vzájemně střídající se dialogy dovedou děj až do přestávky, kdy hříčka oslovením madam Dubarry končí. Druhá hříčka dostala podtitul „útržek ruský“ a název Jeden den velkokněžny.

Diváky zavádí do doby vlády staré a nemocné carevny Alžběty. Budoucí Kateřinu Velikou zachycuje v situacích, kdy se rozhoduje o tom, kdo a s kým bude příště vládnout. V únoru hru orlickoústečtí divadelníci odehrají jako představení pro sponzory a vypraví se s ní i na krajskou divadelní přehlídku.