LANŠKROUN – Divadelní soubor lanškrounského gymnázia Škeble se opět představil veřejnosti v prostorách místního Zámku. Tentokrát s reprízou nové politické satiry. Divadelní hra Baba je představována jako pohádka pro malé i velké. Jenže obsah moc pohádkový není. Inspirace vznikla náhodou, když v loňském roce zastoupil při jedné hře ženskou roli představitel Baby – Martin Bureš. “Předvedl ji takovým způsobem, že jsme byli všichni mrtví smíchy a rozhodli jsme se, že musí hrát nějakou ženskou roli, pokud možno nějakou babu. A tím vlastně vzniklo to základní téma baba. Takže inspirace vznikla vlastně improvizací,” sdělil nám Jan Střecha.

Děj hry byl zasazen do obce Božkov, kde místní žáci dostali za úkol zahrát pohádku pro děti. Role se nechtěli zhostit, ale nakonec souhlasili. Byli totiž podplaceni od ruského plukovníka. Do pohádky si přizvali Babu Jagu, která napravila vše, co se jim v obci nelíbilo. “Je to náročný především hlasově, protože já tam mluvím naprosto šíleným hlasem,” okomentoval Martin Bureš. Zpočátku si všichni jejího vlivu a dostatku peněz pro podplácení ostatních užívali, ale zároveň vypluly na povrch charaktery jednotlivých postav. “Je to vlastně o nespokojených lidech, o nespokojených dětech, který si furt na něco stěžují a zvolí naprosto extrémní východisko. A to, že si pozvou babu Jagu, která ale všecko změní, všecko bude jinak a je otázka jestli je to dobře,” řekl Martin Bureš.

Děj se odehrává ve školním prostředí, což je studentům gymnázia blízké. Zároveň hrají o tématu, které je zajímá. Politický podtext zvýrazňují i výroky Baby Jagy typu: „Je to kampaň, makáme, jsem tu pro všechny…“. Nepovšimnuté nezůstaly ani němé role v pozadí, dva čápi, kteří si staví své hnízdo. “Mě se líbí, že hrajem něco co je v podstatě takhle směřovaný na dnešní jako situaci tady u nás v České republice a líbí se mi, že i my, jako žáci, můžeme vyjádřit svůj názor na danou věc,” sdělila nám Tina Stasiowská. “V minulosti bychom takovouhle hru nedělali, protože by je to nezajímalo. Ještě před deseti lety, což už jsem soubor vedl, by nikdo nechtěl hrát žádnou politickou satiru, protože nebyla doba na politickou satiru,” dodal Jan Střecha. Scénář sice napsal režisér Jan Střecha, ale na výsledné podobě hry se podílel celý soubor. “My to skládáme všichni dohromady a účastníme se všichni. Podle toho co se nám líbí, co se nám nelíbí, tak jak nám to jde do pusy a různý nápady, tak to všechno vymýšlíme i my,” řekla Tina Stasiowská.

V minulém roce si Škeble vzala na paškál české školství a letos dění na politické scéně. Co bude následovat příště se musíme nechat překvapit.