ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Malá scéna uspořádala ve spolupráci s Divadelním spolkem Vicena a Klubcentrem další ročník krajské postupové přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla pod názvem “Orlická maska”. Čtyřdenní maraton představení byl odehrán v Malé scéně a Roškotově divadle.

Kam až člověka může dohnat neutěšená finanční situace, předvedlo lanškrounské Divadlo Ve středu. Po skončení představení “Jak vyloupit banku” proběhlo v Roškotově divadle oficiální zahájení soutěžní přehlídky, která nabídla více než desítku her různých žánrů. “Máme tady 12 souborů, z toho 11 je soutěžních. Přijely sem soubory se dá říct z celé republiky,” sdělila OIK TV organizátorka akce Lenka Janyšová.

Dorazil i Divadelní soubor Hýbl z České Třebové. Ten publiku přivezl detektivní komedii pod názvem “Do hrobky tanečním krokem”.

Svou troškou do pomyslného mlýna rovněž přispěli členové Divadelního spolku Vicena z Ústí nad Orlicí. Ti uvedli reprízu hry “Deskový statek” a zároveň působili jako spolupořadatelé celé akce. “Ke každému souboru přistupujeme s respektem jako diváci, samozřejmě i jako pořadatelé, nicméně rozhodně vybočovalo představení České Třebové a Exilu Pardubice, které bylo zatím vrcholem,” uvedl k průběhu festivalu člen DS Vicena Petr Tomášek.

To však ještě nikdo netušil, s čím přijde Divadelní spolek Rájec-Jestřebí, protože právě představení “Jednou hole, jednou na nože” bylo porotou nominováno na celostátní přehlídku do Volyně.

Na tomto rozhodnutí se podílela také Ivana Krmíčková, která si v Ústí nad Orlicí odbyla svou porotcovskou premiéru. “Baví mě, že se nic neopakuje, že jsem viděla spoustu nových věcí, seznámila se s texty, které jsem třeba neznala. Se soubory, které mě překvapily svojí energií, svým přístupem, zkušenostmi a tak dále,” zhodnotila porotkyně Ivana Krmíčková.

K výsledkům zbývá ještě doplnit, že úspěchy se též mohou pochlubit gymnaziální soubor Škeble z Lanškrouna, DS Hýbl z České Třebové a zejména za přínos jednotlivců i domácí DS Vicena.